sâmbătă, 31 iulie 2010

Cubulete - cadou pentru caluti













Roxana ne-a surprins dand de mancare la caluti creioane asortate. Pai daca-i vorba de asortat, ma bag si eu in treaba si-i fac cadou un set de cubulete sa le asocieze cu calutii. I-a facut placere, si-a petrecut ceva timp cu ele, ba diversificand meniul calutilor, ba dresandu-i si punandu-i sa sara peste cuburi.









Dupa toata joaca zice: dar pisica n-are si ea un cubulet?!

vineri, 30 iulie 2010

Poliedre - origami












Prezentarile, de la stanga, la dreapta: icosaedrul, cubul si octoedrul.

Modulele sunt identice pentru icosaedru si octoedru, iar la cub e o pliere mai putin.
Sunt necesare 6 module pentru cub, 12 pentru octoedru si 30 pentru icosaedru.

Mie-mi place cel mai mult icosaedrul, si ma tot trezesc ca iar ii numar varfurile. A cata oara?! De parca ar fi fugit unele din ele. Lu' Roxi ii place cubuletul. Cand am vazut-o cum ia cubuletul de pe masa si-o rupe la fuga, mi-am amintit de fata mosului din poveste, modesta de ea, care isi alegea cufarasul cel mai mic. Fiecare dupa posibilitati...

marți, 27 iulie 2010

Kusudama Stellaria

Pur si simplu delicata. Atat de delicata, incat n-am riscat sa puna Roxi mana pe ea. Am agatat-o de tavan cand nu era ea pe faza, si mai trageam cu ochiul la ornament.


















Ieri mi-a atras atentia ca a mai aparut un element nou in decor :D.












Modelul ii apartine Adinei Paun, instructiunile se gasesc pe origamiromania.

luni, 26 iulie 2010

Solnita

Cand eram mica ai mei imi faceau solnite si broaste din hartie.

Istoria se repeta :).














In engleza se cheama ii spun catcher si in alte vreo 2-3 feluri.
Oare ei cum spun la gura-leului?














In copilaria mea nu o foloseam pe post de animal de prada, ci era doar o solnita, chestia cu prafuri de pe masa.

vineri, 23 iulie 2010

Concurs de desen

Editura Gama şi Ziarul Copiilor ne invită la un nou concurs. Participam cu mare placere :).

Cerinta concursului este sa postam un desen cu personajul preferat, realizat de copilul nostru, fara ajutor.

Iata desenul, este Sora-cea-Mica din povestea Jessicai Meserve.












Si acum, relatarea din ciclul "Nu crede ce vezi cu ochii, crede ce-ti spun eu!"

Eu stiu ca Roxana are un talent ascuns (si la desen). Daa, pentru ca am vazut cu ochii mei. Doar eu, si doar o data.

S-o iau de la capat: pe la inceputul cresei, "a desena" sau "a colora" insemna pentru Roxana sa faca un Z pe foaie, pe fiecare foaie, cam ca fulgerul de pe stalpii de inalta tensiune. Sau daca avea o singura foaie in fata, bifa capul, trunchiul si picioarele. Dupa asta, zicea ca foaia e deja colorata si ii trebuie una noua.

La panoul de onoare de la cresa, stateau frumos expuse desene impecabil colorate, si pe care scria numele copiilor. Dupa mine, asta era clar fals in acte, intrucat Roxana nu era capabila de o asemenea performanta. Pentru mine e inca un mister daca d-ra educatoare venea de-acasa cu ele gata colorate, sau era activitatea de recreere a intregului personal cat timp dormeau copii.
Prin iarna, am tot experimentat carioci, acuarele, tempera, dar parca tot Berlioz il desena mai frumos pe Edgard. A, au ramas ceva dovezi de-ale maiestriei Roxanei pe pereti, tapet, fotolii...

Si a venit o frumoasa zi de primavara, cand in parc, cu creta, Roxica mea mi-a desenat o pisica. Chiar o pisica. Oricine ar fi vazut desenul ar fi zis ca e o pisica. A desenat un cap rotund, frumos, ochi, nas, gura, urechi. Si burta, picioare si coada. M-am emotionat foarte tare, si imi venea sa strig in gura mare: Uitati ce pisica frumoasa a desenat Roxana! Mi-a parut rau ca nu am aparatul la mine, dar nu-i nimic, mi-am zis, pentru ca de-acum inainte o sa deseneze din ce in ce mai frumos. Am ajuns acasa, i-am zis sa deseneze o pisica sa vada si tati, si a revenit la simbolurile ei indescifrabile :(.

Am avut ceva emotii cu acest concurs, nu stiam daca o prind in dispozitie artistica sau daca raspunde la comenzi si deseneaza ce-i cer eu.

Inceputu-i promitator, pare sa fi intrat in joc. Hi-hi-hi :D









Hm, deja pe picior de plecare? :(( Cum ramane cu concursul!??









- Roxi, ce faci? Ai terminat de desenat? Unde e Sora-cea-Mica?
- Aicea e!!! :D

marți, 20 iulie 2010

Cadouri origami

sau

Variatiuni pe-aceeasi tema

Cum nu am mai facut nimic nou, ma laud cu aceleasi chestii vechi, de data asta combinate cate doua.
Nu am prea multe argumente de ce s-ar potrivi in formatia asta. Primul element in comun este culoarea, la ambele cazuri.

Cosuletul din origami modular l-am asociat cu felicitarea cu spice de grau, intrucat ambele m-au dus cu gandul la ideea de abundenta. N-am gasit o urare mai potrivita si mai frumoasa, asa ca le-am pus la amandoua eticheta maare cu Prosperitate. Mai era si urarea nationala Sa traiti bine!, dar parca e prea fumata.

Mai am si urarea de rezerva,
Sa va fie casa, casa,
Sa va fie masa, masa,
dar parca si asta e prea rascolitoare si prea politica.
















Ghicitoare: albe, curate, elegante, plutesc pe apa.
















In elementul lor natural, cu siguranta ca se inteleg mai bine decat in reprezentarea mea din hartie, dar pana la o intalnire "live", le admir in forma asta :).

joi, 15 iulie 2010

Cate-n luna si-n stele









sau

Ce mai super jucarie-smecherie!

Imi place tare, si a scos zambete de la toti oamenii mari carora le-am facut demonstatia de magie.

Ii place si lu' Roxi, ceea ce ma face tare mandra :D. Nu reuseste sa desfaca sau sa adune steluta complet, dar macar pe o portiune mica, tot gliseaza.

















E o varianta mai rudimentara a ferestrelor magice, dar cel putin la steluta asta nu mi se ridica parul in cap daca trage prea tare de ele si ies de pe sine. Acum parca sunt mama din reclama: "Mama nu se supara. De ce oare?"
R.: Deoarece costa fix cat doua cartoane colorate + 15 minute de pliat :D. Ieftin ca braga!

Poate vreodata o sa upgradez tehnologia si o sa desenez ceva pe raze sau o sa lipesc niste abtipibduri, sa fie mai interactiva.

marți, 13 iulie 2010

vineri, 2 iulie 2010

Felicitari cu ursuleti




















Cu toate ca-mi plac lucrurile realizate prin tehnica servetelului, nu m-as fi incumetat sa fac ceva cu un servetel daca ar fi fost vorba de lipit. Am o problema psihologica cu lipiciul: daca e prea mult, se vede, se onduleaza hartia, daca e prea putin, nu se lipeste. Plus ca odata ce l-ai pus si ai apucat sa lipesti, e raspuns final, vrei nu vrei.
Norocul a fost ca Marius a vazut un tutorial in care se lipea servetelul cu fierul de calcat. Liantul intre servetel si foaia pe care se lipeste e o folie alimentara. Nu mai stiu pe ce site am vazut, pentru ca la momentul acela nu mi se parea interesant. Doar ca lui Marius i-a ramas ideea in cap si a incercat cu un prosop de bucatarie din hartie. Stiati ca sunt in 3 straturi?!
Servetelele cu ursuleti le-am gasit la Carrefour, dar apoi am vazut servetele frumoase si la AlfaBeta, si la MegaImage.



























joi, 1 iulie 2010

Flori si fluturi origami












Plictisesc lumea in jurul meu tot ruland fasiute pentru quilling sau facand triunghiulete pentru origami modular. Lumea mai vrea si altceva. M-am conformat, si la cerere, am mesterit niste floricele din hartie.









Cel mai tare imi place nufarul. E simplu de pliat, doar ca sunt 8 petale si 4 frunze, si in total tot imi ia vreo jumatate de ora, dar oricum ramane una dintre cele mai rapide figuri pe care pot s-o fac.
Roxanei i-a placut asa de mult ca a vrut neaparat s-o faca cadou cuiva. Norocul a cazut pe Doamna ;).



















Cand a fost gata primul crin, ma minunam minute in sir cum poate sa se transforme un patratel de hartie in ceva asa de frumos. Nu m-am mirat niciodata cum se transforma un material intr-o rochie, o bucata de tabla intr-un acoperis, dar acum eram pur si simplu fascinata.
Intre timp mi-a trecut si chiar nu-mi mai plac crinii pentru ca ies foarte usor unul dintr-altul si ar trebui lipiti ca sa nu mai existe problema asta. Probabil o sa mai fac doar daca o sa am nevoie de ei la vreo Kusudama.









Cea mai mare dezamagire pentru tanarul meu juriu au fost fluturii. Cand a vazut ca nu zboara... mi-a sugerat ca mai am de lucrat la partea tehnica.